uneni, rutiinini

Ihanaa joulukuun 2-päivää 💓

Tänään puhutaan vähän unesta, tarkemmin sanottuna puhutaan tänään hieman minun unirutiineista, jonka jälkeen lopussa löytyykin tehtävät juuri sinulle joita voit rauhassa pohtia!

Oon aina ollut tosi herkkä uninen. Heräilen öisin tosi useasti ja reagoinkin erilaisiin stressi tilanteisiin unien kautta. Joko näen painajaisia, tai sitten heräilen öisin miljoonia kertoja ja nukun sellaista koiran unta. Olen jossakin vaiheessa opiskellut unien symboleita oikein toen teolla, joten osaan yhdistää unet useimmiten johonkin tulevaan tai käynnissä olevaan asiaan. Tämä vuosi on ollut unien puolesta tosi haasteellinen. Olen nukkunut tosi huonosti. Yritin löytää sopivia rutiineja, jotta saisin nukuttua hyvää katkonaista unta, mutta ei. Melatoniineilla mennään tällä hetkellä. Yhdeksänkuukautta kieltäydyin kaikista semmoisista, mutta nyt ymmärrän melatoniinin tärkeyden ja jos minun kehoni ei sitä tuota niin silloin täytyy pillereitä vedellä. En vedä joka yö. Nykyisin harvemmin. Mulla on ajatus yleensä, että jos en ole saanut kello 22:00 nukuttua niin otan melatoniinin, jotta mahdollisesti nukahtaisi viimeistään 00:00. Tiedostan, että nukkumiseen vaikuttaa herkästi sekin, että stressaan paljon sitä, että jos uni ei tulekkaa, jos en saa nukuttua riittävästi.

Olen kokeilut nyt monia erilaisia rutiineja arkeen, jotta nukkuminen helpottaisi.

Aamuisin herään aikaseen, enkä nuku pitkään, vaikka tekisikin mieli. Se auttaa helposti siihen, että illalla on väsyneempi. Pyrin aamuun myös sisällyttämään kofeeinit, kuten tee:n.

Koko päivän pyrin olemaan aktiivinen, liikkumaan ja kokeilemaan erilaisia mieluisia asioita. Yritän olla stressaamatta turhaan. Syön monipuolisesti ja ravitsevasti riittävästi, jotta yöllä ei nälkä yllätä.

Illalla laitan puhelimen noin 1h ennen nukkumaan menoa pois, syön ennen nukkumaan menoa hyvän iltapalan ja lueskelen kirjaa. Ennen nukkumaan menoa käyn päivän jutut läpi ja hoidan kaiken niin, että en ala sängyssä enään stressaamaan. Sänkyyn siirtyessä pyrin miettimään ihan muita juttuja ja käymään asioita läpi päässäni mistä olen kiitollinen.

Nukun yleensä 7-9h. Pyrin arkisin käymään nukkumaan 21:30 ja heräilen siinä 6 aikoihin. Viikonloppuisin pyrin pitämään aika samankaltaista rytmiä, menen nukkumaan 22:30 ja herään n. 7-8 aikoihin.

En olisi koskaan uskonut, että nukkumisesta tulisi näin vaikeata. Paljon on hyviä öitä, paljon huonoja. Kesällä ja syksyllä pelkäsin nukkumaan menemistä, sillä tiesin, että en tulisi nukkumaan. Nykyisin pyrin siihen, että en stressaisi sitä niin paljoa, jotta se ei olisi syynä jos yö menisikin huonommin. Ja ajattelen usein niin, että yksi huono yö ei vielä tuhoa yhtään mitään. ☺️💤

Tehtävät:

  1. Pohdi kysymyksiä: Nukutko sinä riittävästi? Monta tuntia sinä nukut yön aikana? Oletko energinen ja virkeä herätessä? Onko unesi katkonaista?
  2. Edellisten pohtimisen jälkeen kokeile muuttaa rytmiäsi. Jos nukut liian vähän pyri kokeilemaan, että menisit aikaisemmin nukkumaan, laittaisit puhelimen ajoissa pois tai kokeilepa pyhittää illasta rentoutumiselle edes puolisen tuntia.

🖤 Extra: Tänään tai viimeistään huomenna ole sängyssä jo viimeistään vaikka 22:00 (sinulle sopiva aika) sitä ennen hoida sinulle sopivat iltarutiinit ja laita puhelin ajoissa nukkumaan. Kokeile jatkaa tätä ja tee tästä sinun rutiinisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *